Взаємовідносини КОТА І СОБАКИ

 

  Природою відносини між кішкою і собакою не передбачені, тільки одомашнення цих тварин уможливило їх спільне проживання.

  Наскільки складуться взаємини між чотириногими друзями, залежить в першу чергу від людини. Число кішок і собак, що живуть мирно під одним дахом досить велике. Багато собак явно люблять кішок, їм подобається грати з ними, разом харчуватися. Мешкаючі в будинку, собака вважає себе членом зграї, а в цій зграї завжди є місце і кішці. І як будь-якого члена зграї, кішку треба теж берегти та охороняти.

     Найлегше об'єднати кошеня і цуценя, або кошеня взяти в будинок, де вже є доросла собака. Звичайно, спочатку треба бути дуже обережними та стежити за вихованцями. Потрібно завжди бути готовими взяти кошеня на руки. Собака, не маючи злого умислу, захоче пограти з кошеням, а кошеня може злякатися і побігти, тоді собака інстинктивно може кинутися в погоню. В такому випадку ви упустите нагоду зробити їх друзями, і кошеня назавжди залишиться для собаки «дичиною». Кішка постійно буде знаходитися в стані стресу, а собаку буде вже не зупинити. Також кішка може сильно поранити собаку, захищаючись, наприклад, може вдарити пазуристою лапою в очі.

    При першому знайомстві вихованців, дайте їм спочатку принюхатися один до одного, звикнути до запахів. Краще кілька днів потримати їх в різних кімнатах, нехай вони будуть чути один одного, чути запах, але не зустрічатися ніс до носа. Потім відбувається їх довгоочікувана зустріч. Треба стежити, щоб все пройшло гладко. І коли тварини зможуть разом поїсти та поспати, то це буде означати, що дружба зав'язується.

   Найважче ввести в будинок собаку, коли там уже живе доросла кішка. Важливо, щоб у кішки була можливість спостерігати за собакою з високої точки. Це може бути шафа, стіл. Собака більш настирлива, її потрібно стримувати, щоб не злякати кішку і не викликати погоню або напад. Якщо перша зустріч пройде вдало, то згодом вони зможуть стати хорошими друзями, ну або, по крайній мірі не будуть сваритися. Необхідно постаратися приділяти однакову увагу вихованцям, ревнощі - поганий г'рунт для розвитку дружніх відносин.

 

    !!! Чи будуть кішка з собакою любити один одного чи ні - повністю залежить від людини, від його терпіння, делікатності та ласки.